Mar 132015
 
 13/03/2015  Posted by  ΠΟΕ ΔΟΥ

poedoyΑθήνα 11.3.2015

Αρ. Πρωτ.: 725

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Συνάντηση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9.3.2015 η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΔΟΥ με τον αναπληρωτή     Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο για να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Οι τοποθετήσεις του στα θέματα που ετέθησαν έχουν ως εξής:

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:

Δεν θα ανοίξει θέμα μισθολογίου μέχρι το Δεκέμβριο.  Δεν προβλέπεται ξεπάγωμα των βαθμολογικών και μισθολογικών ωριμάνσεων, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο. Θα έρθει νέο μισθολόγιο στο τέλος του χρόνου με στόχο να υπάρχουν ίδιες αμοιβές για ίδια προσόντα, ανεξαρτήτως υπουργείου. Δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αμείβονται περισσότερο από άλλους πτυχιούχους οικονομικών σχολών σε άλλα Υπουργεία.  Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για γιατρούς & μηχανικούς. Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και στο δημόσιο.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ:

Εντός των επόμενων ημερών  θα κατατεθεί προς διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο θα  αποκαθιστά τους διαθέσιμούς και απολυμένους.Δεν θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας των καθαριστριών, θα διατεθούν στον Υπουργό Οικονομικών  και με απόφασή του θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια αναδρομικής καταβολής του 25% που δεν έπαιρναν ως διαθέσιμες.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Παγώνει ο νόμος 4250. Θα έρθει νέο σύστημα  αξιολόγησης πιθανά το Β΄εξάμηνο του 2015, το οποίο δεν θα συνδέεται με τον μισθό, δεν θα έχει ποσόστωση τιμωρητικού χαρακτήρα, και θα συνδέεται μόνο με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορεί να είναι συνδυασμός ανάμεσα στην επιλογή από τον προϊστάμενο των καλύτερων και σε μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στο προσωπικό σε επίπεδο τμήματος. Μας τόνισε πως είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να κατατεθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα. Για την ΤΕ κατηγορία δήλωσε ότι είναι θέμα του Υπουργού Οικονομικών, γιατί αφορά στο τι προβλέπει το οργανόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών.

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα  και μετατρέπεται σε δυνητική. Καταργούνται οι διατάξεις  που αφορούν την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά», θα παραμείνει με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποκλείουν την συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση. Ανακαλούνται όλες οι διώξεις που έγιναν με τις προηγούμενες διατάξεις και η υποχρεωτική αργία που επιβλήθηκε, εκτός από ποινικά αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόλυσης.

 

Τα τριμελή δευτεροβάθμια πειθαρχικά γίνονται πενταμελή με προσθήκη δυο αιρετών. Καταργείται η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης απεργών.

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ:

Αναφορικά με τις προσλήψεις μας επανέλαβε πως από τις προγραμματισμένες για φέτος θα αφαιρεθούν αυτοί που επιστρέφουν από τους απολυμένους και οι υπόλοιπες θέσεις θα διατεθούν με προτεραιότητα την εκπαίδευση, την υγεία, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο ίδιος προέβη σε αναστολή της προκήρυξης για 465 εφοριακούς με σκοπό την πρόσληψη από τους 6.000 διοριστέους επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών με εθελοντική κινητικότητα.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:

Για τη νομική θωράκιση των υπαλλήλων  συμφώνησε, αλλά επειδή έχει δημοσιονομικό κόστος και το ανθρώπινο δυναμικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν επαρκεί, θα το δεί στο τέλος του χρόνου.

 

Για την κοινωνική νομιμοποίηση των εφοριακών:

Υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους και στο έργο τους και σχετικά με τις  δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ Σαββατοκύριακο δήλωσε εγγράφως:

« Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι σέβεται απολύτως την προσφορά των εφοριακών, πράγμα που απέδωσε άλλωστε και με τη δήλωσή του ότι η συντριπτική πλειονότητα τους τηρεί τη νομιμότητα και ελάχιστοι είναι αυτοί που παρανομούν και δεν χαρακτηρίζουν τον κλάδο».

 

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: Να λυθεί στο Υπουργείο Οικονομικών με εντολή του Υπουργού κ. Βαρουφάκη, διότι δεν γίνεται να απορριφθούν παντού οι ανώνυμες καταγγελίες!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

                 Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

       

.

ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ                            ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΤΣΟΚΙΟΖΟΓΛΟΥ-ΠΟΥΛΑΚΗ